Systemisch coach | Krista Tibben | info@wandelcoacharnhem.nl | 06-29300083
Heel je systeem
Wandelcoach Arnhem
Organisatie opstellingen
Systemisch kijken naar werk
Een organisatie is, net als een familie, een syteem. Als medewerker ben je onderdeel van dat systeem en heb je recht op een plek binnen het geheel. In een organisatie is er daarnaast sprake van een ordening op basis van functie, aantal dienstjaren en competentie. De balans van geven en nemen zie je terug in het uitvoeren van de taken tegen een passende beloning en een goed arbeidscontract. Wanneer één van deze wetmatigheden is verstoord, ontstaan er problemen.
​
Een organisatie kan op papier (organigram) en voor de buitenwereld een bepaalde structuur hebben, in de werkelijkheid kan deze afwijken. Bijvoorbeeld door wat onder de oppervlakte van invloed kan zijn;
machtsstructuren, groepsrelaties en -normen, informele leiders, affectieve relaties op de werkvloer en de wensen en behoeften van de medewerkers.
​
Symptomen van een disbalans binnen het systeem worden zichtbaar door het gedrag binnen de organisatie. Het systeem neemt namelijk de werknemers 'in dienst' om de disbalans zichtbaar te maken. Dit kan er dan uit zien als;
-
groot verloop
-
hoog percentage ziekte verzuim
-
manager of directeur nummer zoveel op dezelfde plek
-
geen koers kunnen aanhouden
-
conflicten op de werkvloer
-
teams binnen het bedrijf zien elkaar als concurrentie
-
gebrek aan leiderschap
Wat is een organisatie opstelling?
Het grootste verschil tussen een familie en een bedrijf is dat je er bij de eerste voor altijd bij hoort, je kunt er niet uitstappen. Maar je lidmaatschap van een bedrijf is tijdelijk, je hoort erbij totdat je stopt. Daarna hoor je misschien wel weer bij een ander bedrijf, wellicht start je je eigen bedrijf of er komt een einde aan je werkzame leven. Daarnaast bestaat een organisatie uit meerdere lagen, een familie maar uit één. En waar een organisatie kan ophouden te bestaan, bestaat een familie voor altijd. Een organisatie opstelling is dan ook wezenlijk anders dan een familie opstelling.
Wat het complex kan maken; werknemers nemen hun familiepatronen over het algemeen wél mee naar het werk; ze reageren vaak vanuit hun systeem van herkomst. Zie je dus gedrag in je organisatie dat voor problemen zorgt dan is het zaak dat je én uitzoomt, én soms naar het individu kijkt.
In de praktijk
Bij een organisatie opstelling gaan we eerst de vraag of de wens formuleren. Wat wil het bedrijf inzichtelijk krijgen? De oorzaak van een probleem? Bijvoorbeeld; waarom krijgt manager nummer zoveel op dezelfde positie last van burn-out klachten? Of als vraag; wat is de beste aanvliegroute voor een reorganisatie? Of wil je verschillende opties bekijken? Bijvoorbeeld verschillende scenario's van bedrijfsvoering onderzoeken.
​
Door middel van het opstellen van representanten (personen) voor verschillende functies, thema's of gebeurtenissen, krijgt een organisatie of een werknemer snel inzicht in de situatie en ook vaak direct te zien wat de constructieve beweging zou zijn.
De representanten worden uitgenodigd door mij als opsteller en krijgen vooraf geen informatie. Het inzichtelijk krijgen van de vraag wordt door mij samen met de vraagsteller vooraf gedaan. De representanten zijn altijd professioneel, krijgen veelal de naam van de organisatie niet te weten en hebben altijd geheimhoudingsplicht. Wanneer de representanten worden gevraagd de plek in te nemen van een persoon, nemen zij de positie of functie aan, werknemers worden niet bij naam genoemd. Zij worden blanco in de opstelling gezet en doen enkel dienst als neutraal doorgeefluik. Zij laten zich enkel bewegen door de energie van het bedrijfssyteem. Alleen datgene wat op dat moment gezien en ervaren wil worden komt aan de orde.