Systemisch coach | Krista Tibben | info@wandelcoacharnhem.nl | 06-29300083
Heel je systeem
Wandelcoach Arnhem
De 4 fases van een burn-out
Wat zijn de fases van een burn-out?
Wanneer je je realiseert dat het niet zo goed met je gaat, plak je in eerste instantie niet het label 'burn-out' op jezelf. Jij bent gewoon moe en vindt het moeilijk om te ontspannen. Je slaapt ook slecht de laatste tijd dus eigenlijk is het wel logisch allemaal. Je ziet de rode vlag maar besluit deze te negeren. Je moet immers dóór.
Dit is de eerste fase richting een burn-out
Als je heel eerlijk bent, ervaar je al langere tijd stress. Je werkt vraagt te veel, je relaties lopen niet lekker, je hebt iets traumatisch meegemaakt zoals een scheiding of ziekte of overlijden van een dierbare of een combinatie van deze dingen. Je lichaam kan zoveel stress niet tegelijk verwerken en gaat in de overleef-stand. Je parkeert de gebeurtenissen, gaat door met de dagelijkse dingen en zet zelfs nog een tandje bij om alle ballen in de lucht te houden. Je voelt je moe, ongelukkig en prikkelbaar; je ervaart chronische stress.
Je komt in de gevaren zone
Je komt nu aan op het punt dat je het moeilijk vindt om normaal de dag dag door te komen. Alle prikkels zijn je te veel, je kunt er niks meer bij hebben. Je sociale leven gaat op een laag pitje, op je werk kun je je niet meer concentreren en je moet gaan aangeven dat je werkzaamheden je eigenlijk te veel zijn. Je gaat lichamelijke klachten ervaren als hoofdpijn, nek-, schouder- en rugklachten, je bent snel emotioneel. Je hebt bijna al je reserves opgebruikt, een avondje uit kost je een dag herstel. Je loopt aan alle kanten tegen je grenzen aan;
Je raakt overspannen
En ineens...
Moet je toegeven dat je even niks meer kunt. Autorijden is eigenlijk niet verantwoord. Je kunt het scherm van je computer of van van je telefoon niet meer verdragen. Je bent vergeetachtig en moe, moe en nog eens moe. Én lijdt aan slapeloosheid. Je moet stoppen met werken. Je bent warrig, duizelig, emotioneel of juist stoïcijns. Sociaal raak je misschien in een isolement omdat je je niet meer onder de mensen kunt begeven. Dit is het moment waarop je lichaam geen energie meer heeft om herstel in te zetten. Je hebt alles opgebruikt.
Je zit in een burn-out
"Het toegeven dat ik in een burn-out terecht was gekomen, was de eerste stap op weg naar herstel".
Eerste hulp bij burn-out
Herken je jezelf in één van bovenstaande fases? Hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Een coachingstraject bij mij is altijd maatwerk. Soms heb je eerst even tijd nodig om te accepteren dat je wat hulp kunt gebruiken. Wees ook welkom voor alleen een kennismaking zodat je kunt voelen of er een klik is.
Coachen in de natuur
Als ervaringsdeskundige weet ik hoe belangrijk het is om tijdens het herstel van een burn-out de natuur om je heen te zien, horen en voelen. En ook al is het soms lastig om in beweging te komen, zonder beweging geen verandering! Ik loop een stukje met je mee op jouw weg naar herstel. Met mijn systemische blik gaan we samen onderzoeken wat er in jou allemaal gezien en gehoord wil worden.